top of page
tamanu.jpg

TAMANU

(Calophyllum Inophyllum)

Tamanu Yağı, daha çok Tamanu Ceviz Ağacı olarak bilinen Callophyllum inophyllum botaniğinin meyve çekirdeğinden preslenir. Üç metreye kadar büyüyebilen bu ağacın çiçekleri yılda iki kere açar. Oluşan küçük sarı meyvelerin çekirdekleri de zengin bir yağa sahiptirler. Yağ elde etme işleminden önce 1-2 ay kadar nemsiz bir ortamda güneş altında kurutulurlar. Bir ağaçtan ortalama yılda 100 kg. Tamanu meyvesi elde edilirken sadece 5 kg yağ elde edilir. İşte bu sebeple de diğer yağlara göre daha pahalıdır. Tamanu yağı çok koyu yeşil renktedir, zengin ve derin bir kokuya sahiptir.

 

Pasifik Adaları’nın geleneksel tıbbi uygulamalarında Tamanu Yağı, bulaşıcı olanlar dahil olmak üzere çeşitli cilt problemlerini yatıştırmak ve etkili bir şekilde ortadan kaldırmak için yüzyıllardır kullanılmaktadır. Sıyrıkları, kesikleri, yanıkları, güneş yanıklarını, su toplamalarını, yara izlerini, sokmaları, ısırıkları, kuru cildi, akne, egzama ve yaraları hafifletmek için topikal (yüzeysel uygulanan, deriye sürülen) olarak uygulandı. Polinezyalı kadınlar cilt sağlığını ve berraklığını geliştirmek için Tamanu Yağı kullanmaya başladı, hatta bebeklerde olası çocuk bezi döküntülerini ve cilt problemlerini önlemek için bebek cilt bakımında bile uyguladılar.

 

Tamanu yağının topikal (yüzeysel uygulanan, deriye sürülen) uygulamalarının iyileştirici ve yenileyici özellikleri hakkındaki bulgularını ortaya çıkaran Fransız bilim adamlarının araştırmaları nedeniyle Fransız halkı, 1900’lerin başında ağrıyı gidermek için yararlı nitelikler sergilediğini keşfetmişti. Avrupa’nın diğer bölgelerinde Tamanu yağı sadece kesikleri, yaraları, çıbanları ve kızarıklıkları gidermek için değil, aynı zamanda çatlamış ve çatlamış cildi, alerjileri, yatak yaralarını, tırnak enfeksiyonlarını ve sporcunun ayağını yatıştırmak için de kullanıldı. Kozmetik olarak koyu ve kabarık göz altı halkalarının görünümünü azaltmak için de kullanıldı.

 

Endonezya’da, sıcak çarpması semptomlarını yatıştırmak ve kaşıntılı, sulu ve iltihaplı gözleri yatıştırmak için kullanılan bir çözüm oluşturmak için Tamanu yaprakları suya batırıldı. Filipinler’de aynı iksir hemoroidleri yatıştırmak için kullanılırken, Tamanu ağacının özü yaralar ve çıbanlar için astar olarak uygulandı. Benzer şekilde, kuzey Papua Yeni Gine’de Tamanu yaprakları bir ateşte yumuşatıldı ve lekelere, çıbanlara, yaralara uygulandı. Yapraklar ayrıca deri döküntülerinin giderilmesini teşvik etmek için çaylar haline getirildi. Jamaika’da, yaraları ve yaraları iyileştirmek için belirli bir Tamanu çeşidi kullanılırken Fiji halkı, çatlamış dudakları, bebek bezi döküntülerini, eklem ağrılarını, yaraları ve artriti daha fazla nemlendirmek ve yatıştırmak için Tamanu Yağı kullandı.

 

Tamanu yağı son zamanlarda cildi hızlı iyileştirici ve yaşlanma önleyici özellikleriyle dikkatleri üzerine çekmekte olan bir yağdır. Yapılan bilimsel çalışmalar da bu özelliklerini bizlere göstermiştir.

 

Pasifik kökenli Tamanu bitkisinin yağı özellikle cilt üzerindeki çatlaklar, kırışıklıklar, güneş yanıkları ve kızarıklık gibi birçok problemde yaygın olarak kullanılan ve sonuç veren bir üründür. Bu özellikteki bitkilerin toplandığı yer Tahiti adasıdır. Ayrıca Tamanu bitkisi mikrosirkülasyonu da arttırdığından ağır bacak rahatsızlığına iyi gelir. Antibakteriyel etki gösterir. Tahiti kökenli olan Tamanu yağının kendisi doğal olarak SPF 4.7 güneş koruma faktörüne sahiptir.

 

Tamanu yağı cildi korur, iltihaplanmayı azaltır, iyileşmeyi hızlandırır ve yaşlanma sürecini yavaşlatır. Bu tropikal yağ, daha çok cilt tahrişi yaşayan, cilt lekeleri olan, erken yaşlanma belirtileri ve kırışıklık sahibi olan, enfeksiyon ve iltihaplanma gibi sorunları olan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Tamanu yağı bölgesel cilt yüzeyinde kullanım için uygundur. Cilt tarafından emilimi hızlıdır ve kullanan kişi tarafından olumsuz yağlı bir his yaşanmaz. Yoğun nemlendirme kapasitesi vardır.

 

Aslında cilt yüzeyini tam anlamıyla koruyan bir yağ olan Tamanu, özellikle ayak, el, koltuk altı gibi bakteriyel enfeksiyona da açık olan bölgelerde de cildin yumuşamasını sağlar. Soğutucu, ferahlatıcı, nemlendirici ve anti-enflamatuar (yangı, ödem, iltihap azaltıcı) özelliği ile cilt tahrişlerinin hem görüntülerini hem de ciddiyetini azaltıcı etkiye sahiptir. 

 

Tamanu yağı, özellikle sivilceleri iyileştirmede destek sağlar, çünkü antiseptik, anti-bakteriyel ve anti-enflamatuar (yangı, ödem, iltihap azaltıcı)  özelliklere sahip bir yağdır. Egzama nedeniyle kuruyan cilde iyi gelir ve kişinin ihtiyacı olan nemlendirmeyi sağlar. 

 

Hamilelik sonrası ve / veya kilo alıp verme dönemlerindeki çatlak oluşumunu önlemede ya da oluşmuş çatlakları hafifletmede kullanımı önerilir. Gergin ve aşırı kuru ciltlerde anında rahatlama ve nemlenme sağlar. Cildi yumuşatır. Cilt anında Tamanu yağı ya da Tamanu yağı etken maddeli kremleri emer ve geride de herhangi bir rahatsız edici yapışkan ya da yağlı bir his bırakmaz. Hasarlı cilt hücrelerini iyileştirici ve de kırışıklıkları hafifletici (daha az belirgin hale getirici) özelliği sayesinde, kadınlar tarafından da tercih edilen bir yağdır.

 

Böcek ısırığı ve güneş yanığı sonrasında da kullanıldığında rahatlama hissi verir. Ödem, şişlik ve ağrıyı hafifletir. Beraberinde gelen kaşıntı şikayetini de ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Oluşan kızarıklıkları azaltır ve dindirir. Yeni hücre oluşumunu sağladığı ve hızlandırdığı için de yapılan bilimsel çalışmalar ve deneyler göstermiştir ki cilt lekeleri ve yara izleri de düzenli kullanım sonrasında küçülmekte ve hafiflemektedir.

moos logo yuksek.png
mosmedlogo copy2.png
bottom of page