top of page
roma-papatyasi.jpg

ROMA PAPATYASI 

(ROMAN CHAMOMILE) 

(Anthemis Nobilis)

Anthemis Nobilis (Chamaemelum nobile L.) Roma papatyası, Avrupa'ya özgü Asteraceae (Compositae) ailesinin bir üyesidir. Gövde 25 cm boyunda, tüysüz veya hafif tüylüdür. Yoğun tutamlıdır. Bir çiçek başının çapı maksimum 1 cm'ye ulaşır. Meyveleri silindir şeklinde sert kabuklu, çapı yaklaşık 1 mm. civarındadır. Bitki kendi kendine polenleşebilmesine (döllenebilmesine) rağmen genellikle kanatlı böcekler vasıtasıyla olur. Bu bitki Avrupa'ya özgüdür, Amerika'da da yetiştirilmektedir. İyi drene edilmiş toprak ve güneş ışığı gerektirir. Dona, kuraklığa, besin kıtlığına ve yüksek alkali ortama dayanıklıdır. Bazı çeşitleri geçişi iyi tolere eder ve çimlendirme için kullanılabilir. Anthemis nobilis, sınıfsal olarak olarak Matricaria Recutita (Alman papatyası) ile ilişkilidir. Alman papatyasının aksine, Roma papatyası uzun ömürlüdür, tırmanarak büyür, daha yoğun aroması ve daha büyük çiçek başları vardır. Her iki türün de benzer kimyasal bileşimi vardır. Öz elde etme işlemi Anthemis nobilis'in çiçeklerinden yapılır.

 

Antik Roma'da, Roma Papatyası, savaş zamanlarında askerlerin cesaret almasına yardımcı olmak için kullanılıyordu. O zamandan beri, Roma Papatyası esansiyel yağı, tatlı ve yatıştırıcı doğasıyla popüler hale geldi. Eşsiz çiçek kokusu ve yatıştırıcı yetenekleriyle bilinen kimyasal bileşenlerle doludur.

 

Roma papatyasının topikal (yüzeysel uygulanan, deriye sürülen)  uygulamaları geleneksel olarak dermatolojik şikayetlerde yatıştırıcı ve kaşıntı önleyici, tamamlayıcı bir tedavi olarak kullanılmıştır. Benzer şekilde çatlak cilt, sıyrıklar, kesikler ve böcek ısırıkları için koruyucu ve besleyici bir ajan olarak kullanıldığı gibi çeşitli nedenlere (duman, yorgunluk, deniz veya havuzda yüzmeye bağlı göz tahrişleri) bağlı göz şikayetleri için de kullanılmıştır. Ayrıca ağız ve boğaz ağrılarını gidermede (gargaralar, tabletler) ve ağız hijyeni ürünlerinde de kullanılır. Roma papatyası geleneksel olarak birçok kozmetik üründe kullanılmaktadır.

 

Yapılan çalışmalarda bu bitkinin anti-enflamatuar (yangı, ödem, iltihap azaltıcı), tahriş önleyici, anti-mikrobiyal, kaşıntı önleyici, yatıştırıcı ve ferahlatıcı etkileri olduğu bulunmuştur. Doğal saç boyası olarak kullanılabildiği gibi hassas cilt, mukoza ve göz kapakları için hazırlanan müstahzarlarda tahriş önleyici ajan olarak da kullanılmaktadır.

moos logo yuksek.png
mosmedlogo copy2.png
bottom of page