top of page

DOĞAL MUCİZE AVUSTRALYA MENŞELİ SAF VE DOĞAL ÇAY AĞACI YAĞI.



Son zamanlarda popülerliği artan, güzellik ve sağlık alanındaki olumlu etkileri ile adını sıkça duyuran doğal içeriklerden biri de çay ağacı yağı. Yerli halk tarafından uzun yıllardır kullanılan bu esansiyel yağ, çay ağacından elde edilir. Ancak bu ağaç bizim yeşil ve siyah çay olarak demleyip, keyifle içtiğimiz çayın kaynağı olan ağaçlardan tamamen farklı.


Latince adı Melaleuca alternifolia olan çay ağacı, Hint defnesi ya da tea tree olarak da bilinir. Mersingiller ailesinin bir üyesidir. Boyu yaklaşık 6-7 metreye ulaşabilir. Beyaz veya krem renkli çiçeklere, yumuşak dokulu ve pürüzsüz yapraklara sahip olan bu bitki Queensland, Güney Galler ve Avustralya’ya özgü endemik bir türdür. Bu bitkiyi bizim için özel yapan şey ise yapraklarından elde edilen esansiyel yağıdır.


Çay ağacının bizim günlük hayatta tükettiğimiz çaylar gibi demlenerek ya da herhangi bir şekilde yenilip içilerek tüketilmesi sakıncalıdır. Peki çay ağacı ne işe yarar? İşin sırrı bitkinin yapraklarından elde edilen yağındadır. Çay ağacı yağı, Aborjinler tarafından yüzyıllardır ilaç olarak kullanılmıştır. O dönemde de ağız yoluyla alınmamıştır. Önceleri buharının solunması ile solunum yolları hastalıklarının tedavisinde kullanılmış, zamanla vücuda sürüldüğünde cilt problemlerinin tedavisindeki faydaları da keşfedilmiştir.


Avusturalya’nın Güneydoğu kıyısında yetişen, Melaleuca alternifolia olarak da adlandırılan çay ağacı, antiseptik özelliği ile bilinir. Çay ağacı yapraklarının ezilmesi ile elde edilen yağ, cildi yenileyici özelliği sayesinde cilt bakım ürünlerinde sıklıkla tercih edilmektedir. Yüzyıllar boyunca geleneksel bir ilaç olarak kullanılan yağ; akne, tırnak mantarı, kesik, böcek ısırıkları tedavisinde de uygulanır. Çay ağacı yağı, sabun, yağ ve losyon şeklinde kullanılabilmektedir. Yutulması halinde ciddi semptomlara neden olabileceğinden çay ağacı yağının ağız yolu ile alınmaması gerekmektedir. Akne tedavisinde sıklıkla kullanılan çay ağacı yağı, antienflamaturar ve antibakteriyel özelliğe sahiptir. Cilt bakım ürünlerinde temizleyici, jel, losyon ve kişisel bakım ürünü şeklinde karşımıza çıkmaktadır.


Çay ağacı yağının ‘terpinen-4-ol’ olarak adlandırılan bileşeninin, antiviral özelliği sayesinde virüs ve bakterileri öldürdüğü bilinmektedir. Terpinen-4-ol, mikroplarla savaşmada etkili olan beyaz kan hücrelerini harekete geçirmektedir. Çay ağacı bu açıdan, cilt koşullarını tedavi etmek, enfeksiyonu önlemek için doğal bir çare olarak görülür. İçeriğindeki bileşenler sayesinde diş eti iltihaplanmalarına, ağız içerisinde oluşan aftlara da iyi gelmektedir.


  • Çay Ağacı yağı (Melaleuca Alternifolia Leaf Oil) Avustralya’daki Melaleuca Alternifolia bitkisinden damıtılarak elde edilmiş uçucu bir yağdır. Bu bitkinin anavatanı Avustralya olup Avustralya menşeli olan çay ağacı yağı belli ve güvenilir markalarda %100 saflıktadır. Bazı markalarda ise başka yağlarla veya suyla karıştırılarak seyreltilmiş haldedir. Yüksek kaliteli olan Avustralya menşeli çay ağacı yağları ayrıca koruyucu veya damıtma işlemi sırasında ortaya çıkan kanserojen keton maddesini içermez. Bu sebeple çay ağacı yağı alırken ürün kutusu üzerinde yazılanlar dikkatle incelenmelidir. Çay ağacı yağı alırken katkı maddesi içermeyen, yüzde 100 doğal yağları tercih edin. Şişesinin üzerinde Melaleuca alternifolia yazıp yazmadığına ve menşei ülkesinin olup olmadığına dikkat edin. Ana antiseptik bileşenini olan terpinen konsantrasyonunun yüzde 10 ila 40 sahip olması önemlidir. Diğer taraftan bu bitkinin Güney Afrika’da da yetiştiği bilinmektedir.


Çay Ağacı Yağını günümüzün en iyi kozmetik ve sağlık ürünlerinin bileşeni yapan çay ağacı yağı faydaları ise gerçekten inanılmaz:


  • Hastalıklara neden olan bazı bakteri ve virüsleri öldürücü özelliğe sahiptir. Bu özelliği ile adeta bir doğal dezenfektan gibidir.


  • Bazı sinir bozucu böcekleri uzak tutma özelliğinden dolayı cilde sürülen çoğu sinek kovucu krem ve spreylerde çay ağacı yağı kullanılır.


  • Ter kokusunu engeller. Antibakteriyel özelliği ile bakterileri öldürebiliyor olması onu doğal bir koltukaltı deodorantı yapar.


  • Küçük sıyrıklar ve kesikler için antiseptik olarak kullanılabilir.


  • Sivilcelere karşı en güçlü doğal içeriklerin başında gelir. Akne ve sivilce için maske, krem ya da sabun benzeri ürünler kullanıyorsanız birçoğu başarısını içerisindeki çay ağacı özüne borçludur.


  • Sırttaki sivilceler nasıl geçer derseniz; çay ağacı yağı kullananlar sırt sivilcesi tedavilerinin en önemli yardımcılarından birinin bu mucizevi esans yağ olduğunu bilir.


  • İltihaplı cildi yatıştırarak rahatlatır.


  • Sedef, egzama ya da kepek gibi cilt problemlerine karşı etkilidir.


  • Tırnak ve ayak mantarı tedavilerinde kullanılır.


  • Diş çürümelerine ve ağız kokusuna neden olan mikroplarla savaşır. Bazı gargaraların içeriğinde bulunmasının yanında bir çay bardağı ılık suya birkaç damla damlatılarak yutmadan gargara yaparak da kullanılabilir.


Çay ağacı yağı özellikle sivilce karşıtı etki gösterir ve ayrıca cilt üzerinde tam hijyen sağlar. Yapılan çalışmalarda, Çay Ağacı yağının antibakteriyel ve antifungal (mantar karşıtı) özellikleri ile akne eğilimli cilt tedavisinde etkili olduğu; içerisindeki çeşitli bileşenlerin herpes (uçuk) virüsünü etkisiz hale getirdiği ve iltihap önleyici özellikte olduğu da gözlemlenmiştir. Melaleuca alternifolia yağının içeriğinde yüzden fazla bileşen bulunmaktadır. Bu yağın en az %30’unu oluşturan Terpinen- 4-ol, antimikrobiyal etkinliğinde önemli bir rol oynamaktadır.


Çay ağacı yağı dünyada birçok kişinin cildi için yıllardır tercih ettiği ideal bir yağdır. Çay ağacı yağı özellikle sivilce karşıtı etki gösterir. Sivilceli ciltlerde kullanılabilir. Doğal çay ağacı yağı içeriğinde yer alan Terpinen 4-ol maddesi sayesinde sivilceli ciltler için ideal olduğu gibi cilt üzerinde hijyen sağlamaya ve üst tabakasını korumaya yardımcı olur. Ayak tırnak mantarı, el-ayak mantarına kısa sürede etki ettiği bilinmektedir.


%100 Saf ve doğal, Avustralya menşeli çay ağacı yağını sabit yağ (tercihen zeytinyağı) içine en fazla %2 oranında karıştırıp cildinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz.


Diğer taraftan %2 çay ağacı kullanılan formülasyon ile ağızda bulunan 162 farklı bakterinin giderildiği, %0.5 çay ağacı kullanılan formülasyonda ise diş çürüğüne neden olan iki bakteriyi hızlı bir şekilde öldürdüğü gözlemlenmiştir.


Uzmana Danışmak Önemli

Çay ağacı yağı, gargara yapımı, doğal deodorant, böcek kovucu, çok amaçlı temizleyici olarak birçok alanda kullanılmaktadır. Herhangi bir tedavi için çay ağacı yağı kullanmayı düşünüyorsanız öncelikle bir uzmana danışmanız tavsiye edilir.


Sivilce/Akne ile Mücadele

2019'da yapılan bir araştırmada, çay ağacı yağının hem antienflamatuar hem de antimikrobiyal özellikleri sayesinde akne tedavisinde kullanılabilir olduğu ortaya çıktı. Bu da sivilce gibi iltihaplı lekelerin tedavisinde de etkili olabileceğini göstermektedir. Fakat kişinin hassas veya egzamaya meyilli bir cilt yapısı varsa, tahrişe ve alerjik egzamaya neden olma ihtimaline karşı çay ağacı yağını kullanırken mutlaka dermatoloji uzmanından destek alınması tavsiye edilir. Yarım bardak suya 4 damla kadar çay ağacı yağı ekleyip günde bir kez bir pamukla yüzünüzü sürebilirsiniz.

Akneye sebep olan etmenler (inflamasyon, bakteri, sebum ve hormonlar) düşünüldüğünde çay ağacı yağının özellikleri sayesinde akneye karşı direnç gösterdiği bilinir. Araştırmalara göre, çay ağacı yağı içeren jeller, akne tedavilerinde kullanılan asit benzoil peroksit kadar hızlı sonuç vermese de tahrişi azaltıp aynı sonucu verdiği belirtiliyor. Çay ağacı yağı, 45 gün süreyle günde iki kez kullanıldığında etkili bir sonuç elde edilebilir. “Çay ağacı yağı yüze nasıl kullanılır?” sorusunu merak edenler için yardımcı olabilecek şey; bir nemlendirici ya da toniktir. Çay ağacı yağını 3 damla kadar 70 gramlık nemlendiriciye veya toniğe damlatabilirsiniz. Akne sorununuz varsa sabah ve akşamları bu nemlendiriciyi ya da toniği kullanmayı rutin haline getirin. Kuru ve hassas bir cilde sahipseniz Hindistan cevizi yağıyla karıştırabilirsiniz.


Cilt Kanseriyle Savaşır

Journal of Dermatological Sciences'da yayınlanan bir araştırmaya göre çay ağacı yağı kanserle savaşma yeteneğine sahip. Kanserli tümörleri azaltmada hızlı etkisi vardır.


Sedef ve Egzamaya İyi Gelir

Çay ağacı yağı, her tür cilt iltihabının giderilmesine yardımcı olabilir. Egzamayı doğal yoldan tedavi etmek ve hatta sedef hastalığını azaltmak için kullanılabilir. Tahrişten kurtulmak için, en iyi sonuç için beş damla çay ağacı yağını bir çay kaşığı hindistancevizi yağı ile karıştırmanız yeterlidir. Çay ağacı yağının sedef hastalığı tedavisinde de kullanılmasıyla ilgili araştırmalar henüz yetersizdir. Ancak bu yağın, bağışıklığı güçlendirerek enfeksiyon ve iltihaba karşı hastalıktaki şikayetlerin azalmasında destekçi olabileceği belirtilir.


Tırnak Mantarı ile Mücadele

En çok görülen enfeksiyonlardan biri olan tırnak mantarı, tehlikeli olmasa da görüntüsü nedeniyle kişiyi olumsuz etkilemektedir. Tırnak mantarına iyi gelecek bazı doğal yöntemler arasında çay ağacı yağı da bulunur. Tırnak mantarına karşı çay ağacı yağı kullanımında geleneksel ilaçlara oranla daha az yan etkisiyle mantardan kurtulmaya yardımcı olduğu görülmüştür. Yine çağ ağacı yağı, mantar ve mayalar üzerinde etkili olduğundan araştırmalara göre, cilt, boğaz, ağız ve cinsel organlarda sorun yaratan candida albicans mantarına karşı sonuç verebilir.



Saç Dökülmesini Azaltır

Çay ağacı yağı, sağlıklı ve güçlü saçların desteklenmesine yardımcı olur. Çay ağacı yağı saç dökülmesini önleyebilir veya tedavi edebilir. Yapmanız gereken tek şey hindistan cevizi, zeytin veya jojoba gibi bir taşıyıcı yağa birkaç damla eklemek ve saç derinize uygulamak.


Kepeğe Karşı

Yine şampuanınızın içine birkaç damla çay ağacı damlatıp kepeğe karşı saçlarınızı öyle yıkayabilirsiniz.


Saç Biti:

Saç bitinde de çay ağacı yağının lavanta yağı ile birlikte kullanımının bit yumurtalarının tedavisinde etkili olduğu araştırmalarla gösterilmiştir. Saç bitleri, tıbbi tedavilere karşı gün geçtikçe daha dirençli hale geliyor, uzmanlar ise bunun üzerine tedavilerde esansiyel yağların kullanımını artırma eğiliminde.


El Dezenfektanı

Doğal bir dezenfektan görevi gören çay ağacı yağının, bazı hastalıklara neden olan bakteri ve virüsleri öldürdüğü belirtilmektedir. Çeşitli el yıkama türlerini test eden bir çalışmada, hijyenik ürünlere çay ağacı eklenmesi, ürünlerin dezenfekte konusunda etkili olacağı ortaya konmuştur. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı kullanılan çay ağacı yağı, mikropları öldürerek doğal bir dezenfektan görevi görmektedir.

British Medical Journal'da yayınlanan bir araştırma makalesine göre, çay ağacı yağı güçlü bir dezenfektan görevi taşımaktadır. 1923'te Dr. A.R. Penfold, çay ağacı yağının enfeksiyonları iyileştirmede o zamanki geleneksel antiseptikten on iki kat daha etkili olduğunu buldu. Bu nedenle, çay ağacı yağı, 1930'larda ve 1940'larda Avustralya II. Dünya Savaşı askerleri için yaygın olarak antiseptik olarak bilinir hale geldi. Yanıkları iyileştirmek ve yara izlerini azaltmak için çay ağacı yağı ve bal karışımı kullanabilirsiniz. Gerçekten etkilidir.


Küçük Kesik ve Çizikler İçin Antiseptik

Ciltte oluşan çizikler ve yaralanmalar sonucunda oluşan kesikler, mikroplara açık olmaktadır. Bu da enfeksiyona neden olabilir. Çay ağacı yağı, enfeksiyona neden olabilecek mikropları öldürerek kesik ve çiziklerin dezenfekte edilip temizlenmesinde kullanılmaktadır.


Yara İyileşmesini Destekleme

Kesik ve çizikleri tedavi etmesinin yanında yaraların iyileşmesini sağlayarak oluşacak enfeksiyonu önlemede de etkilidir. Çay ağacı yağı iltihabı azaltmaya yardımcı olan ve iyileşme sürecinde etkin rol oynayan beyaz kan hücrelerini de harekete geçirmektedir. Yaraları olan 10 kişilik bir çalışmada, yara tedavisine çay ağacı yağı eklenmesi sonucunda, bir katılımcı dışında hepsinde iyileşme süresinin azaldığı gözlemlenmiştir.


Böcek Kovucu

Çay ağacı yağı, özellikle tarımda, karıncaları mahsüllerden uzak tutmak için kullanılır. Aynı zamanda etkili bir sivrisinek kovucudur. Kenelere karşı etkilidir ve diğer yağlarla birlikte kullanıldığında sivrisinekleri, karasinekleri ve diğer böcekleri uzaklaştırır.



Kimyasal İçermeyen Gargara Yapımı

Diş çürümesi ve ağız kokusu günlük hayat kalitesini etkileyen sorunlar arasında yer almaktadır. Araştırmalar sonucunda, çay ağacı yağının antibakteriyel özelliği sayesinde diş çürümesi ve ağız kokusuna karşı etkili olduğu açıklanmıştır. Ayrıca çay ağacı yağının, dişlerde biriken ve plak oluşumuna neden olan bakterilere karşı ağız gargarası olarak da etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Ağızda oluşan bakterilere karşı kullanılan diğer gargaralar gibi çay ağacı yağını da kullanırken yutulmamasına dikkat etmek gerekir. Çay ağacı yağı yutulması halinde toksik bir etki yapabilir. Bir çay bardağı suya birkaç damla çay ağacı yağı damlatıp ağız gargarası yapabilirsiniz. Ama yutmanın sakıncalı olduğunu bilmelisiniz.


Doğal Deodorant

Ter bezlerinde bulunan salgılar bakterilerle bir araya geldiğinde ortaya güçlü bir koku çıkar. Çay ağacı yağı, antibakteriyel etkisi sayesinde terleme sonucu ortaya çıkan bu kokuyu engellemeye yardımcı olur.


Çok Amaçlı Temizleyici

Bakteri ve virüsleri yok eden çay ağacı yağı, steril bir temizleyici görevi görmektedir. Özellikle kimyasal temizleyiciler kullanmaktan kaçınanlar için çay ağacı yağı tercih edilmektedir. Çay ağacı yağı, su ve sirke ile karıştırılarak çok amaçlı temizleyici olarak kullanılabilir. Ev temizliğinde de anti-mikrobiyal olduğu için tercih edilebilir; bir bardak su ve yardım bardak kadar beyaz sirkeyi 20 damla çay ağacı yağı ile karıştırabilirsiniz. Bu karışımı sprey şişeyle temizlemek istediğiniz bölgeye uygulayabilirsiniz.



Çay Ağacı Yağı Kullanımı Sonrasında Oluşabilecek Yan Etkiler Nelerdir?

Çay ağacı yağını kullanırken olası etkilerine karşı önlem almak gerekir. Çay ağacı yağı, yutulmamalıdır, aksi halde toksik bir etki gösterebilir.


Herhangi bir toksik etkiyle karşılaşmamak adına çay ağacı yağı kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışılması gerekmektedir. Aksi halde cilde tahrişe neden olabilir ve alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir.


Çay ağacı yağının yan etkileri ciltte alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bunu anlamanın en iyi yolu kolunuzun iç kısmında bir bölgeye çay ağacı yağını sürmektir. Cildinizin vereceği tepkiyi böyle ölçebilirsiniz. Herhangi bir kızarıklık oluşması durumunda ürünü kullanmaya başlamamalısınız. Ciddi reaksiyon durumunda hemen bir acil servise başvurmalısınız.


Çay ağacı yağı kullanıldıktan sonra cildi güneşe daha hassas hale getirebilir. Bu nedenle güneşe çıkmadan önce sürmeyin.


Evcil hayvanı olanlara çay ağacı yağı kullanımı önerilmemektedir. Çay ağacı yağı, kedi ve köpeklerde sinir sistemi sorunlarına neden olabilir. Ayrıca çay ağacı yağını çocukların erişemeyeceği yerde saklamak doğru olacaktır.





331 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


moos logo yuksek.png
mosmedlogo copy2.png
bottom of page